DESIGN, DECOR, DIY, GARDEN,

FAMILY, HOMES.

AND A LITTLE BIT OF HUNGARY.

2016. december 14., szerda

13:09 4
Még be sem fejeztük a nappali átalakítását (itt olvashatsz róla bővebben), de nekem már új projekt jár a fejemben. A házban van két fürdőszoba, de jelenleg csak az egyiket használjuk, mert a másik elég ramaty állapotban van. Nem is mutatok róla fotót, mert ott raktározzuk a felesleges vagy később felhasználandó anyagokat.

Annyit azért elmondhatok róla, hogy amellett, hogy ronda, még nem is túl nagy (kb. 2,5x2 m). Persze az tovább bonyolítja a helyzetünket, hogy innen nyílik még két padlásfeljáró is, ami jelen esetben egyszerre áldás és átok is. Átok, mert behatárolja a berendezést. Áldás, mert a szinteltolásos ház lehetővé teszi, hogy a kispadlás felé a falat kibontsuk és – ugyan egy kb. 80 cm szintemelkedéssel, de – meghosszabbíthassuk a fürdőt. Így talán álmaim kádját is megkaphatom végre panorámás kilátással!

A kispadlás, amiből fürdőt szeretnék

A falbontás mellett a helység nagy problémája, hogy nem kap elég fényt, így ha már kibontjuk a padlás falát, végre beépíthetünk egy új ablakot is, ami nemcsak a fényt engedi a térbe, de végre a hátsó kertre is kilátnánk fentről. Mindeképp tetősíkablakot szeretnék, és a korábbi albérletes tapasztalatunk illetve az ismerősök ajánlására a VELUX mellett döntöttem. Mivel a tető ezen részén nincs kibúvónyílás, így nagyon gondolkodom azon, hogy a VELUX GXL tetőkijáratát építtessük-e majd be, de ezt még kitalálom addig, ha aktuális lesz. Ezt, a leírás szerint, lakószobákba ajánlják, így a mi új fürdőnkbe is megfelelő lenne. Persze még tanulmányozom a többi klasszikus típust is, mert azok is tetszenek, az albérletben nagyon szerettük őket. A legfontosabb, hogy beférjen és energiatakarékos legyen, valamint az sem utolsó szempont, hogy milyen gyártói garanciákat kapnánk rá. Ezeket az ablakokat az ember 20-30 évre tervezi, ezért muszáj jól körüljárni a lehetőségeket, és természetesen az a legfontosabb, hogy vásárlás előtt tisztába kerüljünk a saját igényeinkkel és költségkeretünkkel. Szerencsére elég nagy a választék. A VELUX honlapján még olyan ablaküveg opciót is találtam, ami tompítja az eső zaját. Ez sem utolsó szempont, főleg ha valaki mondjuk egy hálót szeretne a tetőtérben kialakítani. 

Fotó: VELUX

A régi albérletünkben nagy szolgálatot tett a VELUX ablakra szerelhető külső hővédő rolója is. A leírás szerint csak 5 fokkal csökkenti a hőmérsékletet, de higgyétek el, ez a negyven fokos nyári hőségben néha életmentő tud lenni. 
Ez mellett mindenképp szeretnék még valamilyen egyéb árnyékolót, rolót is. Egyelőre a a VELUX-tól a harmonikaroló tetszik, mert ez alulról és felülről is állítható, tehát ha csak egy kis felületen kell, hogy takarjon a belátás ellen vagy épp csak egy vékony sávban süt be a nap, akkor ezt akár egy húsz centis árnyékoló csíkra is beállíthatom az ablak közepén. Ez nagyon praktikus, ráadásul nekem még tetszik is. Hál' istennek elég nagy a színválaszték, és akár teljes blackout szövettel is kérhetem. A második legjobb dolog benne pedig az, hogy az én drága barkács-antitálentum férjem is fel tudja majd szerelni olyan egyszerűen kezelhető. :) 


Külső hővédő roló - Fotó: VELUX

Harmonika roló - Fotó: VELUX

Az elrendezés terv szerint úgy lesz kialakítva, hogy az újonnan megnyitandó padlásrészbe kerül majd egy szabadon álló kád, közvetlenül az ablak alá, mint a lenti képen, csak nem ennyire szorosan. Szerintem nagyon hangulatos lesz innen bámulni az eget vagy a csillagokat!

Fotó: http://www.bhg.com

Ezt egy kutyaól-ablakkal nem tehetném meg, ráadásul sokkal kevesebb használható fény is jön be az olyan ablakokon, szóval nekem mindenképp tetősíkablakom lesz.

Fotó: http://kuckoguru.eu/tetoablak-vagy-kutyaol/ 

A régi részen marad a zuhany-mosdó-wc hármas, de nem a jelenlegi formájában, mert a mostani zuhany pont a másik padlásfeljáró alatt van, így a feljutás erősen korlátozott, muszáj ezzel is kezdeni valamit.

A burkolatok még nagyon kérdésesek, mert én sötétet szeretnék: feketét, szürkét, sötétkéket, de aZuramnak még nem igazán tetszik ez az ötletem. Pedig a tetőablakkal egyáltalán nem lenne sötét a helység, inkább csak kuckós. Az a legvalószínűbb, hogy valamilyen sötét, matt jellegű csempeburkolat lesz ott, ahol mindenképp kell, mert azon a víznyomok nem annyira feltűnőek, ahol viszont nem kell, oda valószínűleg tapétát fogunk tenni. Stílusban az indusztriál glamúr és a letisztult zen között vacillálok, de ez még kialakul mire oda jutunk. Addig itt van pár hangulatkép a mostani kedvenceimről.

Fotó: http://www.remodelista.com/

Fotó: http://www.sproost.com/

Fotó: http://www.accentondesign.net/
Fotó: http://uniquewood.eu/



4 megjegyzés:

  1. Na igen ha nem topix, akkor velux :D Nem is értem, hogy miért csinálják a legtöbb wc-mosdó-fürdő helységeket sötétre; pedig milyen hangulatos, mikor a felkelő nap fényénél tudsz mosakodni például. Biztosan mindjárt két ablakot tennék be oda hozzátok és akkorát, hogy szellőztetni is bőven lehessen. Ja igen, az árnyékoló mellett a szúnyoghálón is gondolkodj el. Főleg, hogy tetőtérben leszel, ami a legjobb szigetelés mellett is fölmelegszik majd.

    És talán, tőlem nem meglepő módon, persze, hogy a 3. fotón lévő, bambuszos fürdő tetszik :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még a balkonosítható tetőablakon is gondolkodom, csak nem tudom, hogy beférne, egyszer normálisan le kéne már mérni.

      Törlés
  2. Hát, nagyobb lyukat vágtok :D Az biztos, hogy egy profival (pl. Férj) kell megcsináltatni, hogy utána ne ázzatok be. A szúnyogháló meg elengedhetetlen. Egy nyári estén, simán lehetne nyitott tetőablaknál fürdőzni csillagokat bámulva :D Az már majdnem olyan, mintha kint lennél :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Évek óta nem láttam itt szúnyogot. 😊
      A méreteket pedig van ami behatárolja statikailag. Viszont akkor majd felbéreljük Férjet a kivitelezésre. 😉

      Törlés

Thank you for sharing your opinion!
Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed!

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Search

Blog Archive

Want to follow? Click!